De tuinkalender van januari: Een gids voor wat te doen wanneer in uw tuin deze maand

16-01-2023

Januari is een spannende maand voor tuiniers, want het markeert het begin van het tuinierjaar. Nu de winter plaatsmaakt voor de lente, is het tijd om uw tuin op orde te brengen en u voor te bereiden op het komende groeiseizoen. Van het planten van winterharde bomen en struiken tot het starten van uw zaailingen en het zaaien van winterharde groenten, er is deze maand genoeg te doen in uw tuin. Met deze tuinkalender voor januari hebt u een uitgebreide gids voor wat u deze maand in uw tuin moet doen. Van snoeien en voeden tot planten en wieden, deze gids helpt u ervoor te zorgen dat uw tuin in de best mogelijke conditie is voor het komende jaar. Dus waarom gaat u er niet op uit en maakt u uw handen vuil? Met deze gids haalt u het beste uit uw tuin in januari en daarna.

Zaaien

Snoeien en voeden

In de eerste weken van januari zullen uw planten na een koude en vorstige winter naar wat TLC snakken. Om hun groeipotentieel optimaal te benutten, kun je ze snoeien en voeden om ze een boost te geven.

Voeding

Door je planten te voeden, maak je ze klaar voor het groeiseizoen en zijn ze beter bestand tegen ziekten en plagen. U kunt organische of anorganische meststoffen gebruiken. Volg bij het gebruik van anorganische meststoffen altijd de instructies van de fabrikant. Geef uw planten altijd goed water voordat u ze voeding geeft. Dit zorgt ervoor dat de meststof goed wordt verdeeld en uw planten niet verbranden. Als u uw planten aan het eind van de winter voedt, hebben ze een goede start in het voorjaar. Let er bij het bemesten van groenblijvers en loofbomen op dat u ze niet te veel voeding geeft, omdat ze nieuwe groei zullen produceren.

Snoeien

Door uw planten te snoeien stimuleert u nieuwe groei en zorgt u ervoor dat de planten gezond en sterk blijven. Snoeien helpt je ook om je planten vorm te geven, zodat ze er mooi uitzien in je tuin. U kunt deze maand vele soorten planten snoeien, waaronder rozen, fruitbomen en druivenranken. Zorg ervoor dat u uw snoeischaar desinfecteert voordat u elke plant snoeit. Snoei bij bladverliezende planten boven de lijn waar zich knoppen hebben gevormd voor het nieuwe seizoen. Dit bevordert de vorming van nieuwe knoppen onder de snede.

Het planten van winterharde bomen en struiken

Als u erover denkt een nieuwe boom of struik in uw tuin te zetten, is dit het perfecte moment om dat te doen. De meeste bomen en struiken hebben er namelijk baat bij om in het vroege voorjaar te worden geplant, omdat ze dan genoeg tijd hebben om gezonde wortels te vormen voordat de zomer aanbreekt. Als u bomen en struiken in januari plant, zijn ze goed geworteld tegen de tijd dat het tuinseizoen echt begint. U kunt bomen en struiken met blote wortel of in bakken kopen. Als u planten met blote wortel plant, graaft u een gat dat tweemaal zo breed en diep is als de wortels. Verwijder eventuele wortelkluiten en controleer de wortels op tekenen van beschadiging. Als u bomen en struiken in een container plant, moet u ervoor zorgen dat de container goed draineert. Graaf voor het planten een gat dat tweemaal zo breed en diep is als de wortels. Voeg wat organisch materiaal toe aan de bodem van het gat om de bodemkwaliteit te verbeteren en het water beter vast te houden. Zorg ervoor dat u de pas geplante bomen en struiken goed water geeft.

Zaailingen beginnen en winterharde groenten zaaien

Als u uw groeiseizoen wilt verlengen en enkele weken eerder dan normaal verse groenten wilt gaan oogsten, is het nu een goed moment om met zaailingen te beginnen en winterharde groenten te zaaien. Als u zaailingen wilt zaaien, doe dat dan binnen op een warme, zonnige plek, bijvoorbeeld in een vensterbank op het zuiden. Winterharde groenten die u nu kunt zaaien zijn wortelen, kool, bloemkool en sla. Zorg ervoor dat u rassen kiest die geschikt zijn om vroeg te zaaien. Wanneer u buiten zaait, zorg er dan voor dat u dit doet in een goed voorbereid bed. Om de bodemkwaliteit te verbeteren, voegt u wat organisch materiaal toe, zoals compost of verrotte mest, voordat u de zaden zaait. Geef je pas gezaaide zaden goed water, zodat ze het water krijgen dat ze nodig hebben om te groeien.

Mulchen en composteren

Nu de winter ten einde loopt, is het een goed moment om uw planten te mulchen om ze te beschermen tegen vorst, waterverlies te voorkomen en onkruidgroei te onderdrukken. Er zijn vele soorten mulch waaruit u kunt kiezen, zoals schorssnippers, compost, papiersnippers en houtsnippers. Om te beslissen welke mulch het beste is voor uw planten, moet u rekening houden met hun grootte en groeisnelheid. Gebruik een schop of hark om een ondiepe geul te maken rond de basis van elke plant of struik, zodat de mulch blijft liggen waar hij hoort te liggen. Als u klaar bent met het mulchen van uw planten, voeg dan wat mulch toe aan uw compost. Zo wordt de compost sneller afgebroken. Om uw compost te maken, voegt u een mengsel van organisch materiaal toe, zoals dode bladeren, tuinafval en etensresten.

Onkruid en dode bladeren

Onkruid wieden klinkt misschien niet als een leuke tuinactiviteit, maar het is een belangrijk onderdeel van je onderhoudsroutine. Zorg ervoor dat u al het onkruid uit uw bedden verwijdert zodra het verschijnt, want het steelt voedingsstoffen van uw planten en kan invasief worden. Wanneer u onkruid wied, zorg er dan voor dat u het zo volledig mogelijk verwijdert, want anders is hergroei onvermijdelijk. Dode bladeren hopen zich snel op in uw tuin en moeten worden verwijderd om te voorkomen dat ze gaan rotten en een broedplaats worden voor ongedierte. U kunt een hark of een tuinvork gebruiken om dode bladeren te verwijderen.

Winterbescherming

Dit is een goed moment om na te denken over hoe u uw planten tijdens de wintermaanden gaat beschermen. Als u in een klimaat woont waar veel sneeuw valt, moet u ervoor zorgen dat uw planten worden beschermd tegen sneeuwschade. Hier zijn enkele van de meest gebruikelijke maatregelen die u kunt nemen om de planten in de winter te beschermen:

  • Mulchen
    Dit is een geweldige manier om je planten te beschermen tegen winterschade. Wanneer de grond bevriest, houdt mulch de wortels van uw planten warm, zodat ze niet bevriezen. Dit voorkomt ook dat er onkruid groeit, wat in de winter een probleem kan zijn. Mulch kan het best in het begin tot midden van de herfst worden aangebracht.
  • Afdekken
    Dit is een andere manier om uw planten te beschermen tegen koude temperaturen en hevige sneeuwval. Zorg ervoor dat u de juiste afmetingen voor uw planten kiest en ze stevig vastmaakt.
  • Verwarmen
    Dit is vooral geschikt voor tropische en subtropische planten, maar het kan ook voor andere planten werken. Gebruik een thermometer om de temperatuur in de kas te controleren en controleer de planten regelmatig.

Water geven

Dit is de perfecte tijd om uw planten water te geven, want ze zullen snel groeien en veel water nodig hebben om hun vruchten en zaden te produceren. In het algemeen moet u uw planten om de twee tot drie weken water geven, tenzij het veel geregend heeft of er veel water verloren is gegaan door verdamping, wind of zon. Om uw planten water te geven, moet u ervoor zorgen dat de grond vochtig is. Te veel water geven kan net zo schadelijk zijn als te weinig water geven, dus wees niet bang om te stoppen met water geven zodra de planten genoeg water hebben gekregen. Te veel water geven kan leiden tot ziekten en rot en is een veelgemaakte fout voor nieuwe tuiniers. Als u in uw tuin met waterstress kampt, is dit het moment om uw planten weer water te geven. Ze zijn al een tijdje in rust, maar zullen snel gaan groeien nu de lente nadert. Dit betekent dat ze veel water nodig hebben om goed te gedijen en vruchten en zaden te produceren.

Onderhoud van gazons

Als u een gazon in uw tuin hebt, is dit een goed moment om na te denken over het onderhoud ervan voor het komende jaar. Om uw gazon gezond en groen te houden, kunt u het regelmatig maaien en bemesten. Tijdens de drogere zomermaanden moet u uw gazon ook regelmatig water geven. U kunt ook een grasmaaier gebruiken om uw gazon te onderhouden. Zorg ervoor dat u een maaier kiest die geschikt is voor uw gazon, aangezien verschillende gazons verschillende maaitechnieken vereisen. U kunt ook een kooimaaier of handmaaier gebruiken om uw gazon te onderhouden. Zorg er bij het maaien van uw gazon voor dat u het gelijkmatig maait. Zo ziet uw gazon er mooi en gelijkmatig uit en is het veiliger om over te lopen. Om uw gazon te onderhouden, moet u het in het voorjaar en de zomer ten minste eenmaal per twee weken maaien.

Folder download

By submitting this form you agree to our privacy policy.