Het snoeien van hagen in februari: de ultieme gids

10-02-2023

Het snoeien van hagen is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van je tuin. Hagen bieden namelijk beschutting, privacy en aankleding voor je tuin. Het juiste moment om te snoeien is afhankelijk van het type hage en de gewenste vorm. In februari is het tijd om hagen te snoeien die in de herfst en winter hun blad verliezen. Hieronder vindt je de beste tips voor het snoeien van hagen in februari.

Geschoren haag

De juiste gereedschappen kiezen

Het juiste gereedschap is belangrijk om jouw hagen gezond te houden en de juiste vorm te geven. Gebruik altijd scherpe snoeischaar en takkenschaar. Voor grote hagen is het handig om een telescoopschaar te gebruiken. Zorg ervoor dat je comfortabele werkhandschoenen aantrekt om blessures te voorkomen.

De juiste vorm kiezen

Voordat je begint met het snoeien van je hagen, is het belangrijk om te beslissen wat voor vorm je wilt. Wil  je een formele hage, zoals een haagbeuk of buxus, of een informele hage, zoals een conifeer? Bepaal vervolgens de hoogte en breedte van de hage en houd hier rekening mee bij het snoeien.

Het snoeiproces

Het snoeien van hagen bestaat uit twee stappen: het verwijderen van dode takken en het bijsnoeien van de groene takken. Begin altijd met het verwijderen van dode takken. Hierdoor wordt de luchtcirculatie verbeterd en worden ziektes en plagen voorkomen. Snoei vervolgens de groene takken tot de gewenste hoogte en breedte. Probeer tijdens het snoeiproces altijd de natuurlijke vorm van de hage te behouden.

Het verzorgen van de hage na het snoeien

Na het snoeien is het belangrijk om je hagen te verzorgen. Geef ze voldoende water en bemest ze regelmatig. Hierdoor blijven ze gezond en groeien ze snel weer aan. Ook is het belangrijk om regelmatig onkruid tussen de hagen te verwijderen om de groei van de hagen niet te belemmeren.

Conclusie

In februari is het belangrijk om je hagen te snoeien om ze gezond en vol te houden. Door de stappen van de vorm kiezen tot verzorging op te volgen, zul je merken dat het snoeien een eenvoudig proces is. Bovendien is het belangrijk om dode takken te verwijderen en groene takken bij te snoeien voor een optimaal resultaat. Wil je meer informatie over het snoeien van hagen of heb je vragen, dan kunt je altijd contact opnemen met een hovenier voor professioneel advies.

Met deze informatie en tips in gedachten kun je er zeker van zijn dat jouw hagen er in februari en daarna prachtig uitzien. We wensen je veel succes bij het snoeien van jouw hagen en hopen dat je hierdoor kunt genieten van je mooie tuin.

Folder download

-

By submitting this form you agree to our privacy policy.