De beste tuinplanten voor het najaar

03-11-2022

De herfst is inmiddels weer begonnen en de winter komt er dus ook weer aan. Als je een tuin hebt betekent dat waarschijnlijk dat het er buiten langzaamaan wat verdorder en uitgebloeider uit gaat zien, aangezien de meeste tuinplanten pieken in de zomer. Dat hoeft voor jouw tuin echter helemaal niet het geval te zijn! Als jij ook in het najaar van een weelderige tuin wilt genieten kan dat, door een bewuste keuze te maken voor planten die ook later in het jaar mooi blijven. Op zoek naar wat handige tips over wat je dan het beste in je tuin kan zetten? Hier heb je een paar nuttige suggesties.

Herfstaster

Groenblijvers

Een bekende soort plant die ook de winter in volle glorie doorkomt is natuurlijk de groenblijver. Veel planten, bomen en struiken houden het hele jaar door prachtig groene bladeren, wat veel verschil kan maken voor hoe jouw tuin er ’s winters uitziet. Wat zijn nou de meest geschikte groenblijvers voor jou?

  • Eén van de bekendste soorten groenblijvers die je in menig tuin kunt vinden is natuurlijk de Taxus. Niet alleen is de taxus winterhard, wintergroen en makkelijk te verzorgen, het is ook nog eens de perfecte haagplant. Een topkeuze dus!
  • Rododendrons in de tuin planten zullen je het hele jaar blij maken. Aan het einde van het voorjaar dragen ze hun bekende weelderige bloemen, maar ook de rest van het jaar blijven ze er prachtig uitzien.
  • Coniferen kun je zowel in boomvorm als haagvorm aanplanten en ze hebben ook het voordeel dat ze erg snel groeien. Ze zijn niet kieskeurig en daarom zijn ook coniferen zeer geschikte wintergroene planten voor in jouw tuin.

Laatbloeiers

Naast wintergroene planten zijn er natuurlijk ook heel veel planten die gewoon erg laat in het jaar bloeien. Door deze planten toe te voegen aan jouw tuin kun je nog lang nagenieten van de prachtige kleuren en geuren die de bloemen je bieden. Wat zijn de populairste laatbloeiers, en zijn het wellicht geschikte planten voor jouw tuin?

Wie aan laatbloeiers denkt, denkt aan herfstasters. De herfstaster is een weelderige plant die bloeit in grote bossen lila bloemen. Ze bloeien van september tot oktober en zullen je tuin in een handomdraai doen opleven.

Ook herfstanemomen zijn zeer populaire laatbloeiers. Ook deze plant bloeit uitbundig, hoewel de bloemen juist zachtroze tot witte tinten aannemen en al in augustus de kop op steken.

Tenslotte is de zonnehoed een echte aanrader als je naar mooie laatbloeiers op zoek bent. Deze plant bloeit in helderoranje opvallende bloemen en je ziet ze vaak al in juli verschijnen.

Zorg voor planten in de winter

Om ervoor te zorgen dat je andere planten ook goed de winter komen is het uiteraard van belang ook voor deze planten goed te zorgen. Je wilt immers volgend jaar weer net zo veel van je tuin kunnen genieten. Hoe help je jouw planten de winter door?

Er zijn verschillende handige manieren om het voor je planten zo makkelijk mogelijk te maken om te overwinteren. Begin bijvoorbeeld met mulchen; haal organisch afval direct uit je tuin of van je composthoop en bedek de aarde boven de wortels van je planten met een dikke laag. Dit houdt de aarde warm en werkt als mest, waardoor de bodem in de lente ook weer van nieuwe voedingsstoffen voorzien is.

Heb je planten in potten in de tuin? Aarde in een pot biedt veel minder bescherming voor wortels tegen kou, dus deze zul je misschien mee naar binnen moeten nemen. Soms volstaat het echter ook de pot simpelweg te verpakken in plastic. Hopelijk heb je iets aan deze tips en kun je vanaf nu het hele jaar lang genieten van een prachtige tuin!

 

Folder download

-

By submitting this form you agree to our privacy policy.