Lentekriebels in de Tuin: Tuinkalender Maart

01-03-2024

Maart is de maand waarin de natuur ontwaakt uit haar winterse sluimer. De tuinkalender komt tot leven met mogelijkheden om het buitenleven te omarmen. Het plantseizoen staat voor de deur, en de aarde lonkt naar tuiniers die klaar zijn om hun groene vingers weer aan het werk te zetten.

Vroege Planten in Maart

In maart begint het tuinseizoen officieel, en het is tijd om de eerste zaden in de grond te zetten. Kies voor vroege groenten zoals radijsjes, spinazie en tuinbonen. Deze gewassen gedijen goed in het frisse lenteweer. Het is een opwindend moment om de kiemende planten te observeren en je tuin te zien transformeren in een kleurrijk schouwspel.

Weerbarstige Weerschommelingen

Maart staat bekend om zijn grillige karakter als het op weer aankomt. Hoewel de lente officieel begint, kunnen koude nachten nog steeds toeslaan. Bescherm je jonge planten tegen onverwachte vorst met afdekmateriaal. Wees alert op weersvoorspellingen en neem voorzorgsmaatregelen om de prille groei van je tuin te behoeden tegen onverwachte temperatuurschommelingen.

Slimme Combinaties en Rotatie

Maart is het ideale moment om na te denken over slimme plantcombinaties en te beginnen met een verstandige teeltrotatie. Door gewassen op een strategische manier te plaatsen, bevorder je de groei en gezondheid van je planten. Denk aan het samenvoegen van gewassen die elkaars groei stimuleren en vermijd het planten van dezelfde soort op dezelfde plek als vorig jaar.

Voorpret voor de Zomer

Terwijl je groenten zaait en verzorgt, vergeet niet wat ruimte vrij te maken voor bloemenpracht. Plant nu zomerbollen zoals dahlia's en gladiolen voor een kleurrijk spektakel later in het jaar. Zo geniet je niet alleen van een overvloed aan groenten, maar ook van een tuin die uitbundig in bloei staat wanneer de zomer haar intrede doet.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

By submitting this form you agree to our privacy policy.