Bescherm je Huisdieren tegen Teken: Tips en Advies

05-06-2023

Welkom bij ons uitgebreide artikel over het beschermen van je huisdieren tegen teken. Bij het houden van huisdieren is het van essentieel belang om tekenbeten te voorkomen en de gezondheid van je geliefde viervoeters te waarborgen. In dit artikel delen we waardevolle tips en advies om tekenbeten te voorkomen en je huisdieren te beschermen.

Teek aan een pincet

Wat zijn teken en waarom zijn ze gevaarlijk?

Teken zijn kleine parasieten die zich voeden met het bloed van dieren, waaronder huisdieren en mensen. Ze worden vaak aangetroffen in grasrijke gebieden, bossen en struikgewas. Teken kunnen gevaarlijke ziekten overbrengen, zoals de ziekte van Lyme, babesiose en ehrlichiose. Het is daarom van groot belang om maatregelen te nemen om tekenbeten te voorkomen.

Tips om tekenbeten te voorkomen

1. Gebruik preventieve middelen

Het gebruik van preventieve middelen is een effectieve manier om tekenbeten te voorkomen bij huisdieren. Er zijn verschillende anti-tekenmiddelen beschikbaar, zoals tekenhalsbanden, spot-on behandelingen en orale tabletten. Raadpleeg je dierenarts voor advies over het juiste product en de juiste dosering voor jouw huisdier.

2. Controleer regelmatig op teken

Het is belangrijk om je huisdieren regelmatig te controleren op teken, vooral na een wandeling in de natuurlijke omgeving. Controleer grondig de vacht, met extra aandacht voor warme en vochtige plekken zoals oksels, liezen en oren. Verwijder eventuele teken direct met een pincet of tekenverwijderaar.

3. Houd je tuin teekvrij

Teken kunnen ook in je eigen tuin voorkomen. Maak je tuin minder aantrekkelijk voor teken door het gras kort te houden en struiken en planten regelmatig te snoeien. Verwijder ook bladeren en ander tuinafval waar teken zich kunnen verschuilen.

Advies voor na een tekenbeet

1. Verwijder de teek correct

Als je een teek op je huisdier vindt, is het belangrijk om deze correct te verwijderen. Gebruik een pincet of tekenverwijderaar en pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast. Trek de teek voorzichtig recht omhoog, zonder te draaien. Zorg ervoor dat je de teek in zijn geheel verwijdert om infecties te voorkomen.

2. Let op symptomen van tekenziekten

Houd je huisdier na een tekenbeet nauwlettend in de gaten op symptomen van tekenziekten. Let vooral op verlies van eetlust, lusteloosheid, koorts, gewrichtspijn of kreupelheid. Als je deze symptomen opmerkt, raadpleeg dan onmiddellijk een dierenarts.

Bescherm je huisdieren

Het beschermen van je huisdieren tegen teken is van cruciaal belang voor hun welzijn en gezondheid. Door preventieve maatregelen te nemen, zoals het gebruik van anti-tekenmiddelen en regelmatige controles, kun je het risico op tekenbeten aanzienlijk verminderen. Vergeet ook niet om je tuin teekvrij te houden. Als je toch een teek aantreft, verwijder deze dan correct en let op mogelijke tekenziekten. Neem bij twijfel altijd contact op met een dierenarts voor professioneel advies en behandeling.

Zorg goed voor je huisdieren en bescherm ze tegen tekenbeten. Samen kunnen we ervoor zorgen dat onze geliefde viervoeters gezond en gelukkig blijven!

Folder downloaden

-

By submitting this form you agree to our privacy policy.